Bruine rum

Bruine rum

We herkennen het allemaal. De bruine kleur van rum. We kennen ook allemaal de vooroordelen van witte rum, het zijn twee tegenpolen. Of toch niet? Wat is eigenlijk het verschil tussen bruine rum en witte rum? Zit er ook een verschil in de smaak?
Wij leggen het graag voor u uit!

parallax background

Distillaat

Om te begrijpen waarom bruine rum bruin ziet, moeten we ook kennis hebben van hoe rum wordt gemaakt. Weet je nog niet hoe rum gemaakt wordt?
Hier kan je een filmpje vinden waarin kort wordt uitgelegd hoe rum gemaakt wordt. Het komt er eigenlijk op neer dat de grondstof suikerriet moet zijn en het minimum alcoholpercentage 37,5% alcohol moet zijn.
Zoals we weten, na het bekijken van het filmpje hierboven, komt elk distillaat wit/transparant uit de distillatieketel. ‘De rum is geboren’. Na het alcoholgehalte naar een drinkbaar level gebracht te hebben kan deze transparante vloeistof of witte rum perfect gedronken worden, puur of in cocktails, zoals jij verkiest.
Veel mensen verkiezen cocktails om de sterke smaak van verse rum wat te verzachten.
Wil je weten hoe het komt dat onze witte rum toch zo zacht is? Lees dan zeker verder tot het einde!
parallax background

Tijd

Vroeger toen de scheepvaart en ruilhandel tussen continenten op gang kwam was er nog geen spraken van plastic tonnen of inox vaten. Wijn uit Frankrijk en rum uit exotische landen werd onder elkaar geruild. Deze ruilhandel werd vervoerd door middel van schepen die weken of maanden onderweg waren naar hun eindbestemming. In deze schepen lagen dan houten tonnen gevuld met kostbare dranken. Deze houten tonnen werden gemaakt door specialisten in houtbewerking, ook op de dag van vandaag is dit een unieke stiel. Wanneer de vaten rum van de exotische landen toekwamen in de andere delen van de wereld had deze rum dus al een hele tijd in de houten vaten gelegen.
Hout heeft de eigenschap dat het poreus is, dit wil zeggen dat een vloeistof in de poriën van het hout trekt maar enkel maar wanneer de poriën groot genoeg zijn. dit komt door het uitzetten van het hout bij warm weer, bijvoorbeeld in de zomer en overdag.
In het hout zitten veel smaken en geuren. Ruik maar eens aan een vers gesneden blok hout, je zal merken dat elke houtsoort zijn eigen geur heeft. Dit geldt ook voor de smaken dat het afgeeft. De ene houtsoort geeft een notensmaak of een koffiesmaak en de andere houtsoort kan de smaken van vanille of karamel geven. ’s Nachts bij lagere temperaturen en in de winter krimpt het hout weer en perst het hout de rum met al zijn toegevoegde smaken uit zijn poriën terug in het vat bij de rest van de vloeistof om dan de volgende dag de rum weer in zich op te nemen. Deze “ademhaling” gebeurt dus constant wanneer de rum in het vat zit en onderhevig is aan temperatuurverschillen. Al deze smaken die meekomen van het hout komen van chemische verbindingen en oliën in het hout. Sommigen zijn lekker, andere zijn minder lekker. Maar één ding is zeker, deze smaken of oliën hebben een kleur. Het is deze interactie met het hout dat de witte rum op termijn zijn bruine of gouden kleur geeft. Wanneer de rum enkele maanden reisde, van een exotisch eiland in de Caraïben over de oceaan naar bijvoorbeeld Europa, had de rum dus een chemische interactie ondergaan met het hout waar het in bewaard werd.

Matured

Wanneer de rum aankwam in het land van bestemming was deze dus veranderd van smaak en kleur. Maakt dit de rum beter? Om dat te weten moet je eerst het originele product proeven, de witte rum, dit om de smaken met elkaar te kunnen vergelijken. Het gaf vooral een nieuwe wending aan de industrie. Vanaf dan kon er gespeeld worden met allerlei verschillende houtsoorten om vaten van te maken. Je kan ook experimenteren met de tijd waarmee dat de witte rum op het vat ligt. Of je kan eerst de rum lang laten rijpen op het ene vat en dan kort laten rijpen op een vat dat voordien gebruikt werd om een andere vloeistof op te rijpen, dit geeft dan weer andere smaken aan de rum. Stel je maar voor dat een grote wijnboer in Zuid-Frankrijk zijn wijn op eiken vaten legde om deze op te sturen naar Trinidad, om daar de wijn op te drinken, en wanneer de vaten leeg waren deze te hergebruiken om rum op te rijpen. Je kan je wel voorstellen dat deze rum nu enkele smaken van de wijn, die er voordien op lag, zal aannemen. Dit geeft een transparante/witte rum dus eindeloos veel mogelijkheden om mee te experimenteren.
Volg ook onze experimenten op onze social media!

Libero

Maar hoe komt dan onze witte rum aan zijn unieke smaak?
Het geheim zit hem in dat onze witte rum een blend is van gerijpte en niet gerijpte rum. Ook dit is een mogelijkheid. Dit betekent dat vers gestookte rum en rum die gerijpt is op vaten bij elkaar worden gevoegd tot een goede balans van de twee soorten. Dit is wat Libero zo speciaal maakt, wij hebben een unieke combinatie van smaken. Het fruitige en pittige van de vers gestookte rum proef je wanneer je Crystal white puur drinkt en het smaakvolle en zachte deel proef je vooral in je cocktail.

Ben je benieuwd naar onze producten?

NL
EN NL