Natuurlijke VS synthetische kurk

Is de kurk echt kurk?

Niets beter dan het geluid van een fles die ontkurkt wordt, toch? Maar is het wel altijd kurk?
Soms wel maar niet altijd… bij Libero Crystal White gebruiken wij een synthetische kurk maar voor onze volgende bruine rum zullen we een natuurlijke kurk gebruiken.
Waarom deze twee verschillende materialen? Hieronder leggen we graag de belangrijkste verschillen uit.
parallax background

Natuurlijke kurk

Zoals de benaming het al verklapt is dit de puurste vorm van kurk. Deze kurken doppen worden gewonnen uit de teelt van een kurkboom.
De schors van de boom groeit om de 9 jaar uit tot een bruikbare dikke kurk. Dus elke 9 jaar kan een boom geteeld worden om zijn schors te gebruiken als kurken dop. De kurk wordt manueel geteeld. De natuurlijke kurken dop heeft het voordeel dat deze opzwelt in de hals van de fles. Zolang dat de vluchtige dampen van de rum in de fles de kurk bereiken zal de kurk de fles afsluiten. Omdat de bomen gemakkelijk herstellen van de teelt en de kurk 100% natuurlijk is, is dit een heel ecologische product.

Waarom gebruiken we dan niet overal natuurlijke kurk?
Dat is omdat natuurlijke kurk bij rum of andere dranken ook nadelen heeft.
Kurk geeft namelijk smaak en kleur af, denk maar aan een fles wijn met een kurksmaak. Net zoals een houten vat kleur en smaak geeft aan een gerijpte rum, doet kurk dit ook. Maar dit zijn ongewenste smaken en kleuren.
Voor een witte rum willen we dat deze wit blijft, ook wanneer je een fles rum even in de kast laat staan. Lees hier hoe je rum het best bewaard. Natuurlijke kurk kan daarnaast ook onzuiverheden bevatten, zoals kleine gaatjes of scheurtjes, hierdoor kan het hoge alcoholgehalte de kurk verzwakken. Al deze kleine defecten kunnen ervoor zorgen dat je kurk afscheurt de volgende keer dat je een fles rum opent. Deze nadelen hebben we niet bij synthetische doppen.

Synthetische kurk

Eigenlijk moeten we zeggen “synthetische dop” omdat het niet echt kurk is. Sommige synthetische doppen zien er op het eerste zicht niet anders uit dan een natuurlijke kurk, maar toch zijn er verschillen.
Zo heeft een synthetische dop niet die zachte touch of ‘pop’ wanneer je een fles opent of sluit, maar een synthetische dop sluit wel altijd goed af. Deze heeft ook geen nattigheid nodig om te zwellen, wanneer de fles plat ligt zal deze dus ook niet lekken. Voor de verzending van flessen is dit zeer belangrijk.
De synthetische dop kan bovendien niet worden aangetast door de alcohol en zal zo onze witte rum geen kleur- of smaakverschillen krijgen.

Waarom dan niet overal synthetische doppen?
Het blijft synthetisch en dit is nu net iets wat we bij Libero proberen te vermijden waar mogelijk. Zo gebruiken wij geen plastieken zegel maar een papieren zegel, onze flessen zijn 100% gerecycleerd glas en wij gebruiken plastiekvrije verpakkingen voor verzending.
Wanneer je al tot hier hebt gelezen, zal je begrijpen dat we bij onze witte rum de synthetische kurk nog niet kunnen veranderen. Wij blijven zoeken naar ecologisch verantwoorden alternatieven, zo wordt er onder andere gewerkt aan sluitingen van natuurlijke materialen zoals suikerriet en avocadopitten.

Extra

Waarom geen screwcap?
Deze vorm van sluitingen worden gebruikt op sommige flessen drank, ondanks dat dit een goedkope manier is, heeft dit ook zijn nadelen.

Screwcaps of draaidoppen worden meestal gemaakt uit aluminium en plastiek. Dit is een natuurlijk onvriendelijk proces en een drank met een hoger alcoholgehalte, zoals rum, kan gemakkelijker verdampen uit de fles.
Alsook krijgen we door temperatuurverschillen onvermijdelijke drukverschillen in de fles. Enerzijds zorgt een hogere temperatuur ervoor dat er druk wordt gezet op de dop en duwt deze mogelijks licht omhoog. Anderzijds wanneer de temperatuur daalt, zal de druk weer afnemen en zal de spanning op de dop eveneens afnemen. Dit kan de draaidop op een natuurlijke wijze doen losdraaien en zorgt ervoor dat de rum uit de fles kan verdampen. Lees hier waarom het goed sluiten van een fles rum belangrijk is.
Koop je een fles met een screwcap om ze binnen een korte termijn volledig te verbruiken? Dan is een screwcap zeker geen slecht idee. Ook met wijn, die niet bedoeld is om nog langer te laten rijpen in je kelder, is een screwcap een interessant alternatief.

Wij, bij Libero Rum, willen jullie de beste ervaring geven wanneer je je favoriete rum opent en de ‘pop’ bij het openen van de fles is er één van maar zeker niet alles. Wij vinden het eveneens belangrijk dat al de rum in de fles blijft zolang deze gesloten is en willen wij jullie de beste ervaring geven met een goede verpakking en lekkere rum.

Ben je benieuwd naar onze producten?

NL
EN NL