Kurk dop: natuurlijke VS synthetische

kurk dop

Is jouw kurk dop echt kurk?

Niets beter dan het geluid van een fles die ontkurkt wordt, toch? Maar is het wel altijd een echte kurk dop?

Soms wel, maar niet altijd… bij Libero Crystal White gebruiken wij zo veel moeglijk natuurlijke materialen. Wij kunnen, na een testperiode, trots meedelen dat al onze flessen rum gesloten worden met natuurlijke kurk. Maar er bestaan ook kunststof sluitingen.
Waarom deze twee verschillende materialen? Hieronder leggen we graag de belangrijkste verschillen uit.

Natuurlijke kurk

Zoals de benaming al verklapt is dit de puurste vorm van kurk. Deze kurken doppen worden gewonnen uit de teelt van een kurkboom. Wij hebben een goede samenwerking met een familiebedrijf in Portugal dat op een natuurvriendelijke manier kwalitatief goede kurken levert.
De schors van de boom groeit om de 9 jaar uit tot een bruikbare dikke kurk. Dus elke 9 jaar kan een boom geteeld worden om zijn schors te gebruiken als kurken dop. De kurk wordt manueel geteeld. De natuurlijke kurken dop heeft het voordeel dat deze opzwelt in de hals van de fles. Zolang de vluchtige dampen van de rum in de fles de kurk bereiken, zal de kurk de fles afsluiten. Omdat de bomen gemakkelijk herstellen van de teelt en de kurk 100% natuurlijk is, is dit een heel ecologisch product.

Waarom gebruiken we dan niet overal natuurlijke kurken doppen?
Omdat natuurlijke kurk bij rum en andere dranken ook nadelen heeft.
Net zoals een houten vat kleur en smaak geeft aan een gerijpte rum, zou kurk dit ook kunnen doen. Kurk kan namelijk smaak en kleur afgeven, denk maar aan een fles wijn met een kurksmaak.  Maar dit zijn ongewenste smaken en kleuren. Daarom laten we een fles rum rechtop staan in tegenstelling tot een fles wijn die horizontaal wordt gelegd. Ontdek hier hoe wij onze flessen rum bewaren.
Voor een witte rum willen we dat deze wit blijft, ook wanneer je een fles rum even in de kast laat staan.  

Natuurlijke kurk kan daarnaast ook onzuiverheden bevatten, zoals kleine gaatjes of scheurtjes, hierdoor kan het hoge alcoholgehalte de kurk verzwakken. Al deze kleine defecten kunnen ervoor zorgen dat je kurk afscheurt de volgende keer dat je een fles rum opent. Deze nadelen hebben we niet bij natuurlijke kurk van hogere kwaliteit. Onze kurken doppen zijn dan ook getest op kwaliteit, diameter en dichtbaarheid.

Bij Libero ben je zeker van een kwalitatief hoge & echte kurk die je fles aflsuit

Synthetische kurk dop

Eigenlijk moeten we zeggen “synthetische dop” omdat het niet echt kurk is. Sommige synthetische doppen zien er op het eerste zicht niet anders uit dan een natuurlijke kurk, maar toch zijn er verschillen.
Zo heeft een synthetische dop niet die zachte touch of ‘pop’ wanneer je een fles opent of sluit, maar een synthetische dop sluit wel altijd goed af. Deze heeft ook geen nattigheid nodig om te zwellen, wanneer de fles plat ligt zal deze dus ook niet lekken. Voor de verzending van flessen kan dit interessant zijn.
De synthetische dop kan bovendien niet worden aangetast door de alcohol.

Waarom dan niet overal synthetische doppen?
Het blijft synthetisch en dit is nu net iets wat we bij Libero proberen te vermijden waar mogelijk. Zo gebruiken wij geen plastieken zegel maar een papieren zegel, onze flessen bestaan uit 100% gerecycleerd glas en we gebruiken plastiekvrije verpakkingen voor verzending.
Wanneer je al tot hier hebt gelezen, zal je begrijpen dat we bij Libero geven om natuurlijke producten en kwaliteit. Wij blijven zoeken naar ecologisch verantwoorden mogelijkheden. Zo kijken wij ook uit naar etiketten gedrukt op papier gemaakt van suikerriet. Onze Barrel N°4, een single barrel rum maakt gebruik van deze etiketten.

Extra

Waarom geen screwcap?
Deze vorm van sluitingen worden gebruikt op sommige flessen drank. Ondanks dat dit een goedkope manier is, heeft het ook zijn nadelen.

Screwcaps of draaidoppen worden meestal gemaakt uit aluminium en plastiek. Dit is een ecologisch onvriendelijk proces en een drank met een hoger alcoholgehalte, zoals rum, kan gemakkelijker verdampen uit de fles.
Alsook krijgen we door temperatuurverschillen onvermijdelijke drukverschillen in de fles. Enerzijds zorgt een hogere temperatuur ervoor dat er druk wordt gezet op de dop en duwt deze mogelijk licht omhoog. Anderzijds zal, wanneer de temperatuur daalt, de druk weer afnemen en de spanning op de dop eveneens afnemen. Dit kan de draaidop op een natuurlijke wijze zo doen losdraaien en zorgt ervoor dat de rum uit de fles kan verdampen. Lees hier waarom het goed sluiten van een fles rum belangrijk is.
Koop je een fles met een screwcap om ze binnen een korte termijn volledig te verbruiken? Dan is het zeker geen slecht idee. Ook voor wijn, die niet bedoeld is om nog langer te laten rijpen in je kelder, is een screwcap een interessant alternatief.

Blogs

fles rum

Fles rum bewaren

In deze blog beschrijven we waarom hoe je een fles rum het best bewaart en waarom dit belangrijk is.We hebben Libero Rum® uitgebracht om onze

Lees verder »

Ben jij ouder dan 18?

We moeten ervoor zorgen dat je de juiste leeftijd hebt voordat je deze website betreedt